FMI impune noi restricții României. Guvernul spune DA.

Prin ultima scrisoare de intenție trimisă de guvernul român către FMI, țara noastră se angajează la noi ”reduceri”. Voi încerca să fac o scurtă analiză a celor mai importante decizii care urmează să fie luate și a implicațiilor care decurg. De la început aș dori să atrag atenția asupra erorii pe care continuă să o facă guvernul, tăiem dar nu punem nimic în schimb.

Când PSD a propus, zilele trecute, un comitet de anticriză, președintele Traian Băsescu a spus că România a luat deja măsuri anticriză. Au trecut însă doi ani și populația nu simte nicio îmbunătățire, din contră. De ce? Pentru că măsurile luate nu au avut efect de multiplicare. Din păcate au fost gândite doar pentru a acoperi o problemă, pe termen scurt. Trebuia tratată cauză. Atenție o cădere a țărilor din jur (cazul Greciei), ar însemna un dezastru total pentru noi, ne-ar prinde total nepregătiți. Am lua criza de la capăt.

Începerea selecției pentru managementul privat
Guvernul s-a obligat să interzică prelungirea, dupa 1 ianuarie 2012, a contractelor de management existente la companiile de stat, iar procesul de selecție va fi unul internațional.

Analiza soluției managementului privat
Cine face selecţia? Cine concepe metodologia de evaluare a contractelor de performanță încheiate?
Recrutarea de către o firmă „independentă” de resurse umane a managerilor nu exclude influența politicii portocali, atât în ceea ce privește alegerea acestora, cât şi, ulterior, în procesul de decizie a conducerii companiei.
Managementul privat nu poate rezolva pe termen scurt problemele structurale ale unei companii de stat cu pierderi. Dacă ne vom trezi cu o creștere rapidă a prețurilor şi o reducere a costurilor salariale, ca urmare a disponibilizărilor? FMI a declarat că obiectivul acestor manageri va fi doar maximizarea profitului (deşi acest obiectiv ar putea genera inflație şi șomaj).

Introducerea taxei pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente clawback
Va conduce la creșterea prețului medicamentelor cu procente cuprinse între 10 si 15%.

Restructurarea în companiile de stat

Cele 154 de firme de stat monitorizate în cadrul Acordului vor disponibiliza aproape 7.000 de angajați până, cel târziu, la sfârșitul lunii septembrie.
Cele mai semnificative disponibilizări vor fi efectuate de companiile de transport feroviar, adică CFR Marfă – 3.000 de posturi, CFR SA – 1.500 de posturi și CFR Călători – 1.000 de posturi.

Implementarea de măsuri pentru creșterea eficienței companiilor de stat
În opinia Guvernului eficiența poate creste prin scumpiri. Prețul gazelor naturale pentru consumatorii industriali a crescut cu 10% de la 1 iulie 2011. Biletele RATB s-ar putea majora cu 40% iar cartele de metrou cu 10%. Nici biletele de tren nu scapă de majorări.

Toate aceste măsuri de austeritate pentru 2011 sunt mai dure decât în 2010.

Care va fi efectul lor imediat? Intrarea în sărăcie a cel puţin 1,5 milioane de români în 2011!

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s