F.N.I. – efecte asupra C.N.V.M. si asupra bugetului de stat

Caderea FNI in anul 2000 generează grave consecinte după 11 ani afectand atât activitatea CNVM, cât si bugetul de stat. Hotararile judecatoresti pronuntate de instantele de judeacata in acest caz obliga CNVM la plata despagubirilor către investitorii F.N.I. pentru un prejudiciu al cărui cuantum nu este stabilit, ci urmează a se determina pe baza sumelor investite, a numărului de unități de fond evidentiate in carnetele de investitor, a valorii unității de fond la data invastitiei, indexate cu rata inflației de la data căderii fondului(24 mai2000) si pana la achitarea lor.

Din păcate hotararile judecatoresti nu arată foarte clar valoarea despagubirilor, identitatea persoanelor si numărul unitatilor de fond deținute de fiecare investitor, pe baza cărora trebuie calculata valoarea despagubirii.

Din centralizarea datelor cuprinse in hotărârea instanței de fond rezulta un număr de 11,86 miliarde unități de fond,in condițiile in care la data de 30.04.2000 existau in circulație 34,22 milioane de unități de fond, fapt ce explica solicitările exagerate ale investitorilor formulate in prima instanța.

In acest sens, se cunoaște ca CNVM – ul este executat silit si fără posibilitatea de a se apară întrucât, conform legislației românești, ar trebui sa plătească garantie de 10% din suma de despagubit.

Iata o tema pentru ministrul Finantelor!

După părerea mea pentru a solutiona cazul FNI sunt necesare câteva direcții de acțiune si anume:
1.completarea cadrului juridic in materia executarilor silite;
2.stabilirea unui plafon in limita căruia sa se acorde despagubirii, luand ca baza de referință modelul compensarii investitorilor pe piața de capital(suma maxima 20.000 euro pe investitor) sau modelul fondului de compensare a depozitelor bancare. De altfel se știe ca practica europeană nu prevede garantarea investitorilor in titluri de participare la organismele de plasament colectiv.
3.întocmirea listei investitorilor care au drept de despăgubire si excluderea celor deja despăgubiti de A.V.A.S.
Pana acum, pe baza a 15 hotărâri judecatoresti, au fost depuse 21.685 cereri de despăgubire in valoare de 393.236.848.lei.
Dacă nu se va găsi o soluție rezonabila bugetul de stat va suporta ,după unele calcule, aproape 500 milioane de euro dacă nu chiar mai mult.
4.cred ca obligația de plata ar trebui sa fie transferata din sarcina autoritatii pieței de capital către alta entitati si anume Fondul Proprietatea.

Dacă nu vor fi luate in considerare aceste păreri sumele ce vor fi plătite de stat vor fi uriașe. In prezent valoarea unității de fond este de 34,5 lei valoarea aceasta va creste pe măsura ce data platii despagubirilor este mai indepartata.
Țin sa multumesc celor ce mi-au permis sa mă documentez pe aceasta tema.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “F.N.I. – efecte asupra C.N.V.M. si asupra bugetului de stat”

  1. buciu maria Says:

    multumesc lui dumnezeu ,ca in sfarsit , o sa primim banii.,ar trebui sa se inceapa cat mai curand cu cei care trebuie sa primeasca sub suma de 15000 lei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: