Cardul Kogălniceanu, simulare de ajutor pentru IMM-uri

Mult așteptatul card pentru IMM-uri anunțat de aproape un an de Ministerul Economiei se dovedește a fi complet nefolositor pentru majoritatea firmelor.

De la bun început aș vrea să precizez că nu are nicio legătură cu schema ungară de card Szecsenyi care a fost recunoscută de UE ca una din cele mai de succes inițiative pentru reducerea corupției și pentru relansarea creditării.

De ce nu este util și eficient cardul Kogalniceanu? Principalele două motive sunt legate de suma granatată pentru o companiei și modalitatea birocratică de accesare. ”Garanţia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobânzi, comisioane şi alte speze datorate de beneficiar instituţiei de credit, însă nu va trece de 100.000 de lei.” și mai departe ”Schema de ajutor se va aplica doar în cazul firmelor care realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 mil. euro”. Garantarea a 100.000 lei înseamnă 25.000 euro. Ce firmă poate ieși din criză sau se poate relansa cu 25.000 euro? În niciun caz una care realizează o cifră de afaceri de 50 mil euro. În acest caz, cardul se poate adresa cel mult microîntreprinderilor.

Limitele cardul Szecsenyi pe care îl susțin se situează între 2.000 și 100.000 euro. Suma de 100.000 euro poate reprezenta un sprijin real din partea statului pentru orice firmă.

A doua problemă majoră a cardului Kogălniceanu este legată de faptul că nu se folosește o procedură electronică prin care IMM-ul să poată avea acces rapid la bani, în maximum o săptămână. În binecunoscutul stil birocratic românesc, se cer 1001 acte, documente, contragaranții etc.

Ministerul Economiei a pierdut din vedere tocmai esența eficienței unui astfel de card – modalitatea rapidă prin care IMM-urile pot obține bani.

Vă reamintesc faptul că multe din IMM-urile care accesează fonduri europene renunță la ele din cauza timpului îndelungat până intră în posesia directă a banilor, din cauza birocrației și, nu în ultimul rând, a corupției din instituțiile care gestionează acești bani.

În aceste condiții, care este plus valoarea cardului Kogălniceanu?! Poate doar una politică cu care să se laude guvernul PD-L în viitoarele campanii electorale.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Cardul Kogălniceanu, simulare de ajutor pentru IMM-uri”

  1. coco Says:

    Sigur e mult mai buna aceasta masura/ajutor, decat introducerea impozitului forfetar din 2009 la propunere d-voastra si aprobarea domnului Pogea, care a dus la intreruperea activitatilor miilor de firme, pt. ca a fost un factor cumulativ ( criza+impozit impovator=faliment)


    • Sunteți intr-o mare eroare si anume impozitul minim pe cifra de afaceri a fost propunerea PDL si a d-lui Pogea. Impozitul forfetar pe activitate a fost propunerea mea si este cu totul si cu totul altceva decât impozitul minim. De altfel ati putea sa consultati programul de guvernare PSD-PDL si o sa constatati ca eu am dreptate.
      Impozitul forfetar pe activitate este calculat ,după cum se si numește pe activitate si anume : activitate de turism, de alimentatie publica, de consultanta, de servicii de arhitectura etc. Deci pentru fiecare din aceasta activitate se calculează un anumit impozit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: