Conversia titlurilor de despăgubire in acțiuni FP creează bătăi de cap Ministerului de Finanțe

In conformitate cu prevederile art.18.7 de la Secțiunea a 2-a „Reguli de atribuire a acțiunilor emise de Fondul Prorietatea”, Capitolul 5, „Procedurile administrative pentru acordarea despagubirilor, rezulta o procedura greoaie de conversie in acțiuni FP. Statul, la data de 31.03.2011, mai detinea 36,79% din capitalul social al Fondului Proprietatea, respectiv 5.069.200.553 lei la o valoare nominala de 1 leu/acțiune.

Dacă luam in considerare prețul mediu ponderat calculat conform normelor de mai sus de 0,6113 lei/acțiune si tinand cont de noul algoritm legal de conversie, rezulta ca aceste 5.069.200.553 acțiuni reprezintă echivalentul unei sume mai mici decât valoarea deținuta de MFP. Practic la acest preț mediu se pot acorda despăgubiri totale de 5.069.200.553 acțiuni x 0,6113= 3.098.802.298 lei.

In situația in care valoarea despagubirilor depășește suma de de 3,09 miliarde lei, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa identifice resurse financiare suplimentare. Din câte se știe, Autoritatea Naționala pentru Restituirea Proprietatilor trebuie sa transfere fostilor proprietari, începând cu data de 2 mai, suma de 14 miliarde acțiuni ceea ce reprezintă 10% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Ar fi interesant ca Ministerul Finantelor sa spună public care este impactul asupra bugetului de stat si mai ales asupra deficitului bugetar. De altfel trebuie sa precizez foarte clar ca despagubirile plătite de stat vor fi cu atât mai mari cu cât prețul de tranzacționare se va situa cu mult sub valoarea nominala a acțiunilor Fondului Proprietatea. Pana in prezent numărul de acțiuni alocate persoanelor indreptatite este invers proportional cu prețul de tranzacționare.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: