Strategia FMI pentru România – reduceri, concedieri, închideri

România și-a început relația pe termen lung cu instituțiile financiare europene după lungi discuții și declarații generate de chiar Președintele Traian Băsescu. Astfel, dacă în 2009 ne spunea cu calm că România ,,nu va intra în criză”, în 2011 încheiem un nou acord, de data aceasta ,,preventiv”.

În situația ideală, ,,preventiv” înseamnă că suntem ,,aproape bine” și am mai avea nevoie de ,,puțină supraveghere” până intrăm în zona sigură a creșterii economice! Realitatea cifrelor ne arată însă că România este departe de ,,zona sigură”, adâncindu-se și mai mult în prăpastia creditării.

În draft-ul de scrisoare de intenție se menționează o prognoză de creștere economică de 1,5% pentru 2011, și de 3,5% – 4% pentru 2012, principalele motoare ale acestei creșteri urmând să fie exporturile și redresarea la nivelul cererii. Pentru a avea exporturi, ar trebui să avem producție. Instabilitatea economică, lipsa de predictibilitate la nivel legislativ și incoerența politicilor guvernamentale au blocat orice intenție a investitorilor – mulți au redus producția, s-au relocat, au închis!

Mai mult, nu există premise pentru creșterea cererii – salariile au fost tăiate, au existat concedieri masive atât în administrația publică, cât și în mediul privat, pensiile au fost și ele reduse, ajutoarele sociale au fost micșorate!
În plus, cererea nu va crește, ci va scădea din cauza eliminării subvențiilor la căldură, a creșterii prețurilor la gaze și electricitate! Singura variabilă care va înregistra creștere este nivelul de trai și gradul de sărăcie!

Date fiind realitățile socio-economice și luând în calcul faptul că România are de achitat la FMI dobânzi de 300 milioane euro în 2011, situația nu este tocmai roz, poate doar portocalie în agenda de campanie a guvernării PD-L!

Cum ne ajută FMI, prin acest nou acord? Cum știe mai bine!
• Concedieri
• Tăieri de salarii
• Reducerea numărului de paturi în spitale și a zilelor de spitalizare
• Limitarea opțiunilor terapeutice pentru pacienți
• Supra-taxarea serviciilor medicale
• Privatizări sau închideri de întreprinderi

Toate aceste măsuri ,,necesare” ne sunt impuse ca o condiție sine qua non pentru creșterea economică și ieșirea din criză! În realitate, aceste măsuri nu fac decât să dea un rezultat ,,bun” pe hârtie, astfel încât FMI să poată pleca acasă mulțumit că a mai ,,salvat” un stat!

Cerem, ca și până acum, o consultare publică a specialiștilor în economie și politici economice, atunci când se iau decizii privind închiderea întreprinderilor sau privatizarea lor! Discutăm despre viitorul unor generații întregi, viitor decis de o mână de oameni care nu cunosc regulile de bază ale economiei și managementului economic!

Dacă vor să își asume total aceste măsuri ,,benefice” pentru România, îi invităm să își asume și toate datoriile create în numele României în cazul în care rezultatele nu sunt cele promise! Cred însă că avem așteptări prea mari de la un Guvern care nu respectă regulile democratice, singurul Guvern care a picat în urma unei moțiuni de cenzură, dar a supraviețuit cu ajutorul necondiționat al Președintelui țării!

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: