Parteneriatul public-privat între „a fi sau a nu fi”

Într-un acces de avânt muncitoresc, Emil Boc a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că invită investitorii la dezvoltarea de proiecte în Parteneriat Public – Privat. Mai mult, Premierul a oferit și o listă generoasă, atent alcătuită, care cuprinde autostrada Comarnic – Braşov (în regim de concesiune), autostrada Sibiu – Piteşti, autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, centura de sud şi centura de nord a Capitalei (în regim de autostradă), hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti, unitățile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, termocentrala Doiceşti, proiectul AGRI, amenajarea canalului Siret – Bărăgan, canalul de navigație Dunăre – Bucureşti, podul rutier peste Dunăre Brăila – Tulcea, şase spitale regionale de urgenţă și realizarea unui penitenciar.

Sumele aferente dezvoltării acestor proiecte nu sunt clare, cum nu este clară nici modalitatea prin care statul român va cofinanța aceste proiecte! Mai mult, selectarea lor, nu ne face decât să ne întrebăm dacă nu are legătură cu intrarea timpurie în campania electorală pentru alegerile din 2012.

Discutând strict despre detaliile tehnice ale unui PPP, în afară de ,,legislație”, puternic contestată de reprezentanții mediului de afaceri și CE (legea PPP a fost amendată după obiecțiile UE), statul român nu a oferit prea multe detalii privind mecanismul prin care ,,proiectele” se vor materializa!

Astfel, în sistemele avansate, cu experiență în dezvoltarea proiectelor PPP, există o proporție clară între responsabilitatea statului și cea a investitorului privat! Riscul nu poate fi doar al privatului pentru că, în acel moment, nu am vorbi despre un ,,parteneriat”, ci despre o relație ,,angajat – subordonat”.

Mai mult, un investitor nu se va aventura niciodată într-un proiect, pe un teritoriu în care predictibilitatea economică și legislativă lipsește cu desăvârșire!

Adresăm reprezentanților Guvernului câteva întrebări de bază:
1. Ce garanții oferă statul român pentru proiectele PPP listate ca obiective?
2. Ce măsuri va lua Guvernul pentru a atrage investitorii în proiecte PPP?
3. A alocat Guvernul buget pentru participația sa la dezvoltarea acestor proiecte sau se așteaptă ca investitorii să finanțeze 100% lucrările?
a. Cum au fost alese proiectele listate de Guvern ca obiective pentru PPP?
b. Există studii de fezabilitate?
c. Au existat investitori care și-au manifestat specific interesul pentru unul dintre proiecte?

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: