”Mai bine mai devreme decât mai târziu!”

Nu pot înțelege de ce premierului Boc i-au trebuit doi ani ca să pună în aplicare un set de măsuri anticriză pentru IMM-uri. Am tot amintit în materialele de pe blog de inițiativele pe care le-am început când eram ministru și care au fost abandonate de PD-L imediat ce PSD a ieșit de la guvernare în 2009 (legea lobby-ului, legea holding-ului, centrele de promovare a comerțului din străinătate, centrele regionale pentru IMM-uri etc.)

După doi ani în care guvernele Boc nu au reușit să vină cu nicio idee pentru mediul de afaceri, au decis să se întoarcă tot la propunerile PSD-ului.
Ultimul exemplu este înființarea unui fond de risc care ar urma să sprijine IMM-urile și să ajute la creșterea exporturilor:
http://www.bursa.ro/mecma-propune-crearea-unui-fond-de-risc-pentru-combaterea-crizei-si-stimularea-exportului-125552&s=macroeconomie&articol=125552.html

Este proiectul de lege lansat de mine încă din 2009 și pe care nu am mai avut timp să-l implementez. Îmi aduc aminte că, în momentul în care l-am propus premierului Boc, nu a înțeles prea bine despre ce e vorba și nu a găsit de cuviință nici să asculte omenii de afaceri care aveau nevoie de un astfel de instrument. Între timp însă, în lipsă totală de idei, guvernul Boc a decis să anunțe înființarea unui fond de risc. Rămâne însă de văzut cât de repede se va întâmpla acest lucru.

Și dacă singurul merit al prim-ministrului Boc este să ”plagieze”, ar trebui să preia și ideea înființări unui fond de co-garantare care ar ajuta IMM-urile să-și completeze garanțiile insuficiente și să obțină mai ușor credite de la instituțiile financiare. Este un proiect lansat și susținut de micii întreprinzători.

În cazul în care va avea nevoie însă de alți doi ani pentru a înțelege utilitatea unui sistem funcțional de garantare, mă tem că este prea târziu pentru IMM-uri. Sau poate că aceasta este și strategia, cu cât trece mai mult timp, cu atât vor fi mai puține IMM-uri și vor avea nevoie de bani mai puțini. Sau poate că este doar o strategie de comunicare fără aplicabilitate imediată care să arate mediului de afaceri că se iau măsuri. În aceste condiții, expresia ”Mai bine mai târziu, decât niciodată!” pe care o tot plimbă pedeliștii în ultima perioadă, nu va mai avea nicio valoare pentru IMM-uri.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: