Fondul Strategic de Investiții

La începutul lunii aprilie, ziarele economice au publicat o știre despre intenția Italiei de a înființa un fond suveran care să investească în companii naționale strategice după modelul folosit de francezi (Fonds Strategique d’Investissment).
http://www.zf.ro/business-international/italia-vrea-ca-creeze-un-fond-de-stat-care-sa-investeasca-in-companii-nationale-strategice-8126683

În ultimele zile am avut mai multe discuții cu oameni de afaceri și colegi de partid care m-au întrebat de ce nu ar putea face și România acest lucru. Ar putea și ar fi de mare folos, nu numai în perioade de criză.

În 2009, pe când eram la Ministerul IMM-urilor, Comerțului și Mediului de Afaceri, am propus premierului Boc un proiect asemănător – fondul de risc. Jurnaliștii știu că am vorbit despre crearea unui sistem de creditare viabil și eficient pentru IMM-uri care ar fi trebuit să cuprindă – Fondul de Garantare, Fondul de Contragarantare și Fondul de Risc. Fondul de Garantare am reușit să-l revitalizăm în 2009. De asemenea, am reușit să facem toate demersurile pentru înființarea Fondului de Contragarantare. La Fondul de Risc ne-am împotmolit pentru că dl. Boc nu înțelegea necesitatea acestui proiect. Din păcate, odată cu ieșirea de la guvernare a PSD-ului, nimeni nu l-am mai bătut la cap pe dl. Boc în privința proiectului și a fost dat uitării.

Revin la ideea de atunci și propun guvernului crearea unui fond strategic de investiții care să aibă două direcții – una pentru IMM-uri și una pentru marile companii. În privința IMM-urilor, statul ar urma să fie coinvestitor minoritar pentru proiecte ce vizează în special partea de cercetare, inovare, export de tehnologii și acțiuni de cooperare internațională, pentru care băncile acordă foarte greu finanțare. Procedura ar fi ca statul să sprijine IMM-ul pentru o anumită perioadă de timp după care să se retragă și să investească în alt proiect.

Cea de-a doua direcție ar trebui să vizeze marile companii care investesc în domenii strategice pentru România. Guvernul român ar trebui să stabilească o serie de sectoare strategice pentru dezvoltarea țării în următorii 10 ani, de exemplu. Am putea vorbi de infrastructură, turism, energie și investiții în înalta tehnologie. Companiile interesate să investească în proiecte strategice ar urma să intre în parteneriat cu statul și să primească anumite facilități.

De ce revin mereu la obiectivele pe care le-am avut când eram ministru ? Pentru că proiecte precum: centrele de promovare a produselor românești în străinătate, centrele regionale pentru IMM-uri, participarea companiilor românești la licitații internaționale, fondul de risc etc. sunt soluții anticriză pe care guvernul român le-a avut și le are la îndemână dar pe care refuză să le aplice neînțelegând la ce folosesc.

De doi ani de zile, actualii guvernanți nu știu decât să taie și văd că nimeni și nimic nu reușește să-i convingă de faptul că investițiile aduc bani la buget și nu reducerile (și nici acelea nu sunt de unde trebuie!).

Prin aceste ”insistențe” aș mai vrea să demonstrez membrilor PD-L și celor care susțin că opoziția nu vine cu propuneri concrete, contrariul. PSD și celelalte partide din opoziție au prezentat mai multe idei de programe și proiecte anticriză, dar fără reacție din partea guvernului.

Poate văzând că țări precum Franța sau Italia implementează astfel de idei, se vor convinge de necesitatea lor.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: