Dezvoltarea regională a IMM-urilor prin conceptul de “IMM Center”

De când a început criza subiectul „IMM-uri” este foarte la modă şi toată lumea (dar în special politicienii) se simte obligată să-şi dea cu părerea. Cu toatea acestea lucrurile nu se mişcă deloc, ba chiar aş putea spune că, prin măsurile luate, s-a făcut mai mult rău decât bine.

Sute de mii de IMM-uri s-au închis lăsând fără locuri de muncă tot atâtea sute de mii de oameni, consumul intern a scăzut, băncile dau credite foarte greu, procesul îndelungat de accesare a fondurilor europene le transformă într-un instrument total ineficient etc. Guvernul, ministerele, autorităţile rămân indiferente.

Luna trecută am prezentat modelul cardului pentru IMM-uri, iar subiectul a părut că este preluat de autorităţi şi că va fi pus în practică. Între timp însă lucrurile au fost lăsate baltă. Doar unul dintre miniştrii a anunţat, în treacăt, că, de la anul, va fi introdus cardul. Vom avea grijă să-i reamintim.

În materialul de faţă propun un alt proiect, pe care l-am discutat şi acum doi ani cu mediul de afaceri – conceptul de IMM Center.

Acest lucru presupune construirea de centre – în parteneriat public-privat – dotate cu toate serviciile necesare pentru desfăşurarea activităţii unei firme (spaţiu flexibil, utilităţi, internet, administrare) încât IMM-urile interesate să poată închiria spaţii la preţuri rezonabile.
Un asemenea proiect ar avea un impact puternic prin construirea unei reţele naţionale – să există cel puţin câte un centru în fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare.

Fiecare centru ar putea să fie organizat astfel încât să ofere diferite servicii pentru membrii săi: consiliere gratuită în domeniul accesării fondurilor europene, consiliere pe partea legislativă, pe partea de resurse umane sau managementul afacerii etc.

Prin implicarea autorităţilor locale care să pună la dispoziţie locaţia şi o parte din utilităţi, a centrelor universitare, a asociaţiilor pentru IMM-uri, se poate dezvolta o strategie eficientă care, într-un timp relativ redus, poate fi pusă în aplicare fără costuri materiale prea mari.

Conceptul de IMM Center este folosit cu succes şi în alte ţări care încearcă toate soluţiile pentru a dezvolta şi a menţine flexibil acest domeniu în orice situaţie economică.

Voi încerca să promovez cât mai intens acest proiect şi sper ca, sprijinit şi de asociaţiile IMM-urilor, să poată fi implementat în viitorul apropiat. Mai ales că, IMM-urile ar trebui să beneficieze de 0,4% din PIB (confom legii pe care, în spirit pedelist, guvernul Boc refuză să o aplice. Pentru 2011, IMM-urile au primit doar 0,002% din PIB). Sunt convins că din aceşti aproape 500 milioane euro, proiecte precum cardul pentru IMM-uri sau IMM Center pot fi puse în aplicare.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: