Din două… amândouă: şi austeritate, şi evaziune fiscală

2010: economii din măsurile de austeritate = 729 milioane euro, prejudicii din evaziunea fiscală = 1,6 miliarde euro

Acesta este rezultatul după măsurile anticriză luate anul trecut de guvernul Boc. De aproape doi ani, guvernul şi autorităţile vorbesc despre cât de necesare au fost reducerile şi tăierile din banii populaţiei. Toate sub pretextul că nu există alte soluţii. Am făcut o analiză simplă pe câteva date statistice de anul trecut şi iată ce a ieşit:

Toate măsurile de austeritate din 2010 au dus la o reducere a deficitului bugetar de 3,1 miliarde RON faţă de anul 2009, ceea ce înseamnă 729 milioane euro.

Adică aproximativ aceeaşi cifră estimată de dl. Blejnar de la ANAF drept prejudiciu determinat de evaziunea fiscală în primul semestru din 2010.
Dacă facem un calcul simplu, ajungem la concluzia că prejudiciile anuale din evaziune fiscală, ating cel puţin 1,6 miliarde euro.

Ce ar fi putut face statul român cu 1,6 miliarde euro anul trecut? Ar fi putut renunţa la toate măsurile de austeritate şi i-ar mai fi rămas bani şi de investiţii.
·Nu s-ar mai fi tăiat salariile bugetarilor, sporurile, cel de-al 13 salariu etc. Se puteau îngheţa pentru 2 ani salariile bugetarilor, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor civilizate (economia realizată la Capitolul Cheltuieli de personal din bugetul de stat este de 1,1% din PIB în 2010 – 1,3 miliarde euro).
·Nu se mai recalculau pensiile militarilor (economie de 30 milioane euro, adică 0,00025%).
·Nu se mai tăiau indemnizaţiile pentru mame (economia făcută la buget este de 100 milioane lei, circa 25 milioane euro).
·Se construiau 40 km de autostrada la 6 milioane euro pe km.

Sau

Cu 1,6 miliarde euro, puteam evita:
·Creşterea TVA (conform execuţiei bugetare, plusul de venituri la buget din creşterea TVA a fost de 4,9 miliarde ron, deci 1,2 miliarde euro în 2010)
·Introducerea impozitului minim care, conform MF, ar fi adus venituri la bugetul de stat de 350-400 milioane euro.

Poate că nu reuşea guvernul să fie atât de riguros, sunt convins însă că, dacă s-ar fi străduit cât de cât şi i-ar fi păsat, dacă ar fi vrut cu adevărat să scadă corupţia, să reducă evaziunea etc., ar fi reuşit să salveze milioane de români şi să nu-i aducă în pragul sărăciei.

Reclame
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: