Primele 9 motive pentru a nu vota bugetul pe 2011

Voi prezenta mai jos cele mai importante motive pentru care opoziţia şi puterea (dacă ar da dovadă de responsabilitate) nu pot vota bugetul propus de guvernul Boc.
În primul rând vorbim despre un buget construit ilegal. Avem următoarele probleme peste care nu putem trece:

1. Există diferenţe semnificative faţă de Strategia fiscal-bugetară, deşi aceasta a fost aprobată numai cu două luni înainte de publicarea proiectului de buget. Comparativ cu Strategia, bugetul de stat este construit pe o proiecţie mai favorabilă de venituri (+ 2,18 mld lei), iar cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc cu 1,42 mld lei, în timp ce cheltuielile pentru asistenţă socială înregistrează o reducere de 1,41 mld lei.

2. Consiliul fiscal nu a fost consultat în momentul elaborării bugetului general consolidat. Preşedintele acestuia consideră că există deficienţe în programarea bugetară, ipoteze neclare ale dinamicii veniturilor, lipsă de transparenţă şi credibilitate redusă a bugetului pe 2011.

3. Bugetul contribuie la creşterea ratei sarăciei. Pensiile vor fi îngheţate, astfel că puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea cu peste 10% în 2011 faţă de anul 2009.

4. Sănătatea, educaţia şi apărarea nu constituie priorităţi pentru 2011. Ministerul Sănătăţii va primi cu 55% mai puţini bani de la bugetul de stat, cel al Educaţiei va avea cheltuieli de personal cu 16% mai mici, iar MAPN va beneficia de aproximativ 70% din resursele alocate în anul 2010. În schimb, bugetele Administraţiei Prezidenţiale, ANI, CNSAS, SGG, MDRT şi Ministerului Mediului vor fi mai mari.

5. Guvernul a supraestimat creşterea veniturilor bugetare. A stabilit pentru 2011 majorarea încasărilor din TVA cu aproximativ 25% faţă de anul 2010 şi cu 7% faţă de estimările incluse în Strategia fiscal-bugetară pe 2011-2013. Ipoteza este nerealistă în contextul în care Guvernul nu anticipează decât o creştere relativ redusă a consumului privat.

6. Bugetul este alcătuit pe baza unei creşteri economice nerealiste de 1,5. Istoria se repetă! Dacă ne aducem aminte şi bugetul pe 2010 a fost realizat pe baza unei rate de creştere de 1,3%, care s-a transformat în scădere de 1,9%…

7. Este supraestimată capacitatea cererii interne de a stimula creşterea economică. Consumul populaţiei ar urma să crească cu 1,5% în 2011. Si pentru bugetul din 2010 s-a prevăzut o creştere de 3,5%, iar aceasta a “devenit” o scădere de 3,4% (conform Strategiei fiscal-bugetare)…

8. Evoluţia salariului real în 2011 contrazice estimările recente ale FMI şi ale Comisiei Europene. Guvernul a stabilit o majorare a salariului real cu 0,4%, în timp ce Comisia Europeană (noiembrie 2010) anticipează o scădere a salariului real de 2,1% în 2011, iar FMI (septembrie 2010) o reducere a salariului real cu 3,7% în 2011. Dacă nivelul salariului real va scădea, atunci şi estimările privind consumul privat şi creşterea economică vor trebui ajustate în jos.

9. Guvernul mizează pe o creştere a numărului de salariaţi din economie cu 0,5% în 2011. Şi în bugetul pe 2010 se estimase o creştere cu 0,9% a numărului de salariaţi, în timp ce numărul acestora va scădea cu 1,8%. Conform Strategiei Fiscal-Bugetare, efectivul salariaţilor din luna septembrie 2010 a fost mai mic cu 29,2 mii persoane (-0,7%) faţă de luna anterioară şi cu 311,0 mii persoane (-6,9%) comparativ cu luna septembrie 2009. Aşa cum rezultă din datele publicate de INS (Ocuparea şi şomajul în trimestrul I 2010), numărul angajaţilor care “muncesc la negru” s-a majorat cu 200.000 faţă de începutul crizei.

În plus, am spus-o de mai multe ori, acest buget nu are inclusă nicio măsură de stimulare a economiei astfel încât este nerealist să credem în promisiunile guvernului că vor fi mai multe locuri de muncă, va creşte consumul intern şamd. Promisiuni populiste. MINCIUNI. Putem spune minciuni dacă ne uităm şi la angajamentele pe care guvernul României le-a luat şi în ultima scrisoare trimisă la FMI.

În aceste condiţii, declaraţia dlui. Ialomiţieanu care, zilele trecute, spunea că mai bine să avem un buget, indiferent dacă este prost, decât să nu avem deloc, este complet iresponsabilă şi lipsită de respect faţă de toată lumea: oameni de afaceri, pensionari, medici, profesori etc.

Parlamentul României nu poate gira prin votul său bugetul improvizat al Ministerului de Finanţe. Dacă ministrul de finanţe şi guvernul, pe ansamblu, nu sunt în stare să găsească soluţiile cele mai bune, să plece.
În acest moment, obiectivul opoziţiei este să blocheze aberaţiile propuse de guvernul Boc pentru a da o şansă economiei şi populaţiei în 2011.

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Primele 9 motive pentru a nu vota bugetul pe 2011”

  1. lupul cel rau Says:

    analiza mi se pare pertinenta si valabila.din pacate votul nu-si va produce efectele scontate.
    pe undeva cred ca s-a pierdut momentul in care trebuia rupta mata.
    numai Cel de Sus mai poate da un raspuns.
    Sarbatori Fericite si multa puere de lupta !


  2. […] aici. Ce parere aveti? O intrebare pe care o adresez politicienilor Adrian Tutuianu, Adrian Vasile, Constantin Nita, Mugurel Surupaceanu, Vasile Zgonea, Victor Bostinaru, Catalin Ivan, Oana Niculescu Mizil,Vasile […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: