Decredibilizarea României

Inițial voiam să spun decredibilizarea instituțiilor statului, dar mi-am dat seama că tot ceea ce se întâmplă, mai ales de doi ani de zile încoace, a dus la decredibilizarea întregii țări, pe plan extern și, cel mai grav, în rândul cetățenilor.

Bâlbele, promisiunile neîndeplinite și lipsa măsurilor au decredibilizat guvernul.
Frauda evidentă a Robertei Anastase a decredibilizat Parlamentul.
Inconstanța declarațiilor președintelui au decredibilizat Președinția.

Transparența și lipsa de predictibilitatea au îndepărtat oamenii de afaceri, acuzațiile puterii împotriva justiției (și mai grav, punerea la îndoială a deciziilor Curții Supreme), noul regulament al Camerei Deputaților prin care Opoziția este neutralizată, plecarea medicilor din țară, greva foamei în rândul profesorilor, cozile suportate de pensionari etc. Pe plan extern, ultimul eșec este refuzul privind aderarea la spațiul Schengen. Și aș putea continua pe câteva pagini bune.

Nu în ultimul rând, scandalul de la Interne care, după decredibilizarea Justiției, mi se pare cel mai grav și mai periculos. De asemenea, au început să apară și semne de întrebare cu privire la activitatea bisericii, singura instituție în care încrederea populației rămăsese la cote ridicate.

Dacă a existat un plan în acest scop, este clar că lucrurile au scăpat de sub control.
Dacă până anul trecut, românii își manifestau lipsa de încredere doar în clasa politică, acum oamenii nu se mai simt în siguranță în spațiul public, le este frică să meargă la medic, sunt îngrijorați de educația pe care o primesc copiii lor, se simt inferiori când merg în afara țării etc.

Pe termen lung, instituțiilor statului le va fi foarte greu să recâștige încrederea pierdută a populației, mai ales că urmează o perioadă și mai grea din punct de vedere economic. Un popor fără încredere în instituțiile și liderii săi devine mai slab, mai ușor de controlat, mai depersonalizat.

Reclame
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: