Cerem demisia ministrului de finanţe

Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, este principalul responsabil de ceea ce se întâmplă cu angajaţii din minister şi de aceea cerem demisia sa din funcţie. Blocajul produs azi, în toată ţară, demonstrează că măsurile luate de minister şi de actualul guvern au adus oamenii în pragul disperării.

Câştigul salarial mediu în rândul angajaţiilor din finanţe a scăzut cu 50% (s-au tăiat sporurile, stimulentele, premiile etc, pe lângă reducerile de 25%). Am avertizat asupra acestui procent îngrijorător de acum câteva luni.

La sfârşitul lui 2009, aproximativ jumătate dintre bugetari câştigau cel mult 1.000 de lei net lunar:
– În administraţia publică 75% dintre anagajaţi, în învăţământ 64%, iar în sănătate 65% dintre anagajaţi, au câştigat cel mult 1.400 de lei;
– După reducerea salariilor, aproximativ 30% vor câştiga mai puţin de 600 de lei lunar;
– În medie, un bugetar va pierde aproximativ 500 de lei lunar din venitul său anterior;

Măsurile de austeritate au determinat creşterea automată a celor aflaţi sub pragul sărăciei, cu aproximativ 300.000 de români (estimat aproximativ 480 de lei).

În aceste condiţii, în care un inspector financiar câştigă doar câteva sute de lei (mult sub pregătirea sa profesională), credem că ministrul de finanţe şi actualul guvern, nu au nici un gând să lupte cu evaziunea fiscală. Din contră, probabil şi-au propus să crească nivelul corupţiei.

Cum ar putea un inspector ANAF să lupte cu un senior tax cu 3-4000 de euro pe lună, pentru a mări gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat? Dar poate aceasta este şi idea, să dea frâu liber corpuţiei pentru a putea să-şi deruleze mai bine afacerile din partid şi afacerile clientelei politice.

Era de aşteptat ca soluţia „taie şi închide uşa” adoptată de ministrul de finanţe să provoace nemulţumiri masive. Incapacitatea guvernului de a adopta măsuri care să genereze venituri la buget, duce la astfel de manifestări. Fără investiţii, statul este incapabil să-şi respecte obligaţiile legale de a asigura un trai decent cetăţenilor.

Este clar că domnul Ialomiţianu nu are soluţii pentru a rezolva aceaste probleme şi a face dreptate angajaţilor din subordinea sa. Este clar că domnul Ialomiţianu nu este decât un pion în acest guvern. De aceea, actualul ministru de finanţe trebuie să-şi prezinte demisia. Acelaşi lucru trebuie să-l facă întregul guvern.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: