Specialitatea noului ministru de finanţe: contabilitatea

Nu avem noroc nici de data aceasta de un ministru de finanţe bun. O măsură mai neinspirată, lipsită de viziune, lipsită de o minimă pregătire economică şi financiară, nu putea să lanseze noul ministru de finanţe. Este vorba de ultima „invenţie” prezentată de dl. Ialomiţianu – executarea silită a firmelor cu datorii la stat.

Orice student în primul an la ştiinţe economice ştie că, în plină criză, statul trebuie să ajute companiile să-şi continue activitatea pentru a păstra locurile de muncă, a stimula consumul etc. Dl. Ialomiţianu vrea să rămână şi dumnealui în istorie. De ce numai dl. Pogea cu impozitul minim din cauza căruia s-au închis zeci de mii de firme?

Negăsind altă idee, neştiind altă măsură de a spori bugetul statului, ministrul de finanţe s-a apucat de contabilitate şi a decis că ar mai putea strânge un ban prin executări silite. Continua astfel masurile procriza ale actualului guvern.

Aştept însă cu nerăbdare să văd cum are de gând să rezolve dl. Ialomiţianu problema datoriilor statului către firme. Se pare că noul nostru ministru de finanţe nu l-a auzit pe reprezentantul FMI sau nu l-a înţeles, când acesta a avertizat statul român că îşi boicotează singur relansarea economică prin neplata datoriilor către mediul privat – http://www.gandul.info/financiar/fmi-guvernul-boicoteaza-relansarea-economica-prin-neplata-datoriilor-catre-mediul-privat-7119170.

Statul român are o datorie de 1 miliard de euro către companiile private care au desfăşurat diferite activităţi la nivel central şi local. Când vor fi returnaţi aceşti bani? Să nu mai vorbim de plata TVA-ului. Mediul privat cere de foarte mult timp ca acesta să fie plătit la încasarea facturii aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor.

Îmi permit ca, în numele companiilor private cu care am avut numeroase discuţii până acum, să cer ministrului de finanţe să reeşaloneze datoriile companiilor către statul român după un calendar bine determinat pentru că majoritatea problemelor acestui sector este cauzată de stat care nu-şi respectă obligaţiile financiare. Pe termen scurt, aceasta este soluţia pentru a sprijini firmele să suporte mai uşor efectele crizei.

Pentru anul viitor, dl. Ialomiţianu ar trebui să gândescă un sistem prin care statul să fie şi el sancţionat dacă nu-şi plăteşte datoriile la timp.

Îi cer dlui. Ialomiţianu să depăşească stadiul de contabil şi să înţeleagă implicaţiile deciziilor pe care le ia. Dacă nu poate… să ceară ajutorul unui prieten şi remanierea, în acelaşi timp.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Specialitatea noului ministru de finanţe: contabilitatea”


  1. […] Suna un prieten 09.06.2010 · Posted in politici Dl. Constatin Niţă critică numirea d-lui Ialomiţianu în funcţie şi atrage atenţia că nu are nicio viziune. Îi cer dlui. Ialomiţianu să depăşească stadiul de contabil şi să înţeleagă implicaţiile deciziilor pe care le ia. Dacă nu poate… să ceară ajutorul unui prieten şi remanierea, în acelaşi timp. [de aici] […]

  2. Contabil Says:

    Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: