România fără ministru de finanţe

În ultimul an, dl. Vlădescu a fost “omul de paie” de la Ministerul de Finanţe. Nu a fost consultat în privinţa măsurilor de austeritate luate de guvern, nu a făcut parte din grupul de întâlnire cu FMI, a fost mereu criticat de ceilalţi ministri PD-L, atunci când nu găseau alt vinovat. Nu a schiţat niciun gest la propunerile pe care PSD şi opoziţia le-a sugerat în domeniul fiscal şi economic. Este drept că nici nu le-a respins. Sincer, nu mai speram că va încerca o reformare a sistemului fiscal din România. Eram convins că se resemnase.

Cu atât mai mare a fost surpriza vazând declaraţiile de zilele trecut. Am avut un moment în care am crezut că citeşte strategia anticriză a PSD-ulu: „România are mare nevoie să treacă la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem. Pentru funcţionarea României este neapărat nevoie de un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, în trepte mici care să plece cât mai de jos, cota unică de 16% fiind o etapă încheiată în noua conjunctură economică”. Mai mult, acum ministrul se gândeşte să reducă TVA-ul, mărit prea mult, să scadă impozitul pe profit, acceptă că, prin actualul sistem de colectare, nu se strâng suficiente venituri la bugetul statului etc. Multe lucruri pe care guvernul ar fi trebuit să le facă de anul trecut pentru a atenua efectele crizei.

Sunt măsuri pe care le-am propus şi anul trecut, ca ministru, le susţin şi anul acesta, din opoziţie. Imaginaţi-vă deci surpriza noastră, a PSD-ului, la prezentarea unui astfel de program, cu adevărat anticriză. Minunea a ţinut însă mai puţin de o zi.

Din motive de neînţeles, PD-L „a sărit” pe dl. Vlădescu şi l-a redus la tăcere cât ai spune „TVA”. Doamne precum: Sulfina Barbu sau Elena Udrea, domni precum premierul Boc, care nu au nicio tangenţă cu economia şi finanţele au spus în cor: „Vlădescu să-şi vadă de treabă şi să nu mai vorbească neîntrebat”. Dar dl. Vlădescu abia acum îşi vedea de treabă, abia acum încerca să nu mai facă figuraţie, ci să fie cu adevărat ministru de finanţe. Probabil preşedintele Băsescu nu a vrut să-i fie eclipsate ultimele declaraţii pe teme financiare prin care cere inconştient, dar cu tărie, tăierea pensiilor. Acum vrea să se joace de-a ministrul de finanţe.

În final, aş dori să-i transimit dlui. Vlădescu faptul că PSD îl susţine pe aceste două chestiuni esenţiale:
– reducerea TVA-ului
– impozitarea progresivă (Nu va primi acest sprijin şi din partea PNL-ului care nu a înţeles încă necesitatea renunţării la cota unică)

Guvernul acesta trebuie să înţeleagă că avem nevoie de măsuri care să aducă bani la buget, în mod constant, şi acest lucru nu se poate face prin sărăcirea populaţiei, ci prin stimularea investiţiilor, prin creşterea consumului, prin promovarea exporturilor şi printr-un sistem de colectare a taxelor eficient.

Explore posts in the same categories: Politică

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: