Reţeaua de comerţ exterior – între dispariţie şi diplomaţie

După ce în ultimele două săptămâni au apărut informaţii conform cărora numărul reprezentanţilor comerciali se va reduce semnificativ, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că se gândeşte să treacă rețeaua de comerț exterior la Ministerul Afacerilor Externe.

Constatăm din nou o neconcordanţă în deciziile şi declaraţiile autorităţilor, o lipsa de viziune şi dezvoltare economică inexplicabilă. Pe de o parte, preşedintele, premierul, susţinuţi de analiştii economici, vorbesc despre rolul esenţial al comerţului exterior pentru atenuarea efectelor crizei. Pe altă parte, dl. Videanu anunţă reducerea cu un sfert a repezentanţilor comerciali şi trecerea lor la MAE. Şi aşa cu mari probleme, legate de eficacitatea acţiunilor reprezentanţilor comerciali şi de lipsa reprezentativităţii în zone esenţiale, reţeaua de comerţ exterior se întreaptă spre dispariţie, prin noile hotărâri.

Din punctul meu de vedere, locul departamentului de comerţ exterior este alături de celelalte sectoare economice. Astfel, fie se află sub coordonarea Ministerului Economiei, fie există în cadrul unui minister separat, aşa cum a fost cel al IMM-urilor.
Înglobarea în Ministerul de Externe are un sens şi o coerenţă numai din punct de vedere al unei conduceri unitare. Din păcate, va îngreuna relaţia cu agenţii economici din piaţă. Statutul de „diplomaţi” le va diminua reprezentanţilor comerciali relaţia permanentă cu firmele.

Nu mă aşteptam ca dl. Videanu să vină cu măsuri extraordinare pentru a spori puterea reţelei de comerţ exterior. A declarat, din momentul în care a preluat fostul Minister al IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, că nu este interesat de aceste sectoare. Pentru domnia sa nu există decât energia. Din ea se fac bani mulţi… dar nu pentru economia ţării.
Mă aşteptam însă ca dl. Boc sau consilierii economici ai dumnealui să vină cu o strategie serioasă, aşa cum au făcut celelalte ţări, şi să înţeleagă faptul că domeniul comerţului este generator de venituri. Dezvoltarea comerţului exterior este o măsură anticriză reală. Cea mai puternică de care ar trebui să se ocupe guvernul.

Reclame
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: