Întrebarea zilei este pentru… dl. Boc: Unde sunt banii din PIB?

De câte ori au ocazia, dl. Boc sau dl. Băsescu ne reamintesc de “efortul” statului de a-şi plăti bugetarii şi pensionarii. Ca şi cum acest lucru nu ar fi o obligaţie faţă de proprii cetăţeni, ci un “cancer bugetar”.
Iată ce spune dl. Băsescu şi, mai apoi, dl. Boc: ”Şi acum vreau să ştiţi în cifre ce înseamnă acest cancer. Salariile reprezintă 27% din bugetul de stat. Cheltuielile sociale plus pensiile reprezintă 36% din bugetul de stat. Vă rog să adunaţi 27 plus 36, înseamnă 63% din bugetul de stat salarii în sectorul bugetar plus cheltuielile sociale”.

Am încercat să vedem ce se întâmplă în alte ţări şi cum înţeleg autorităţile să-şi respecte cetăţenii.
Conform statisticilor, în România, ponderea în PIB a cheltuielilor sociale şi a celor pentru plata bugetarilor este cea mai scăzută din UE: 26% din PIB în România, 29% din PIB Bulgaria, 40% din PIB – UE-27
România are cea mai mică pondere din Uniunea Europeană a salariilor bugetarilor şi a cheltuielilor sociale în totalul cheltuielilor bugetare !!!
· România – 64% din cheltuielile publice şi 81% din veniturile bugetare în 2009
· Media UE-27 – 79% din cheltuielile publice şi 91% din veniturile bugetare în 2009
· Grecia – 70% din cheltuielile publice şi 94% din veniturile bugetare în 2009
· Portugalia – 85% din cheltuielile publice şi 104% din veniturile bugetare în 2009
Nu trebuie sa tăiem pensiile şi salariile bugetarilor, deoarece ne-am îndepărta astfel de “modelul european” (unde ponderea lor este de 79% din totalul cheltuielilor statului).

Întrebare este unde sunt banii?

Suprinzător, în 2009, România a cheltuit cel mai mult (ca pondere în PIB) din întreaga UE pentru investiţii publice. Nu poţi să nu întrebi PE CE? Pentru 42 de km de autostradă şi lucrările blocate/neîncepute la alte autostrăzi?!
Să facem o comparaţie!
· media europeană– 2,9% din PIB;
· România – 5,4% din PIB;
· Grecia – 2,9% din PIB;
· Germania – 1,7% din PIB

Ponderea investiţiilor publice în cheltuielile totale ale statului este de peste 2 ori mai mare în România decât media europeană. Şi degeaba.
· media europeană– 6% din cheltuielile totale ale statului
· România – 13% din cheltuielile totale ale statului
· Grecia – 6% din cheltuielile totale ale statului
· Germania – 4% din cheltuielile totale ale statului

De asemenea, ponderea achiziţiilor publice în cheltuielile totale ale statului este mai mare în România decât în UE.
· media europeană– 14% din cheltuielile totale ale statului
· România – 16% din cheltuielile totale ale statului
· Grecia – 12% din cheltuielile totale ale statului
· Germania – 10% din cheltuielile totale ale statului

După cum vedeţi am introdus şi datele pentru Grecia, ţară de care amintesc mereu autorităţile Române. Cifre vorbesc de la sine. Discrepanţa între ceea ce se întâmplă se întâmplă în România şi ce se întâmplă la nivel european este atât de mare încât nu putem să nu ne întrebăm dacă am reuşit cu adevărat “să ne integrăm” sau doar am simulat.

România ar fi trebuit să reducă cheltuielile pentru investiţii publice şi pentru achiziţii publice (oricum efectele acestora în economie sunt reduse şi deturnate prin corupţie), şi nu să ia în calcul reducerea pensiile şi salariile bugetarilor. Nu trebuie afectate categoriile sociale aflate deja sub pragul sărăciei.Guvernul român intervine mai mult în economie (prin investiţii şi achiziţii publice) decât restul UE, dar impactul acestora este redus şi dependent de clientela politică.

Rămâne aceeaşi întrebare: Unde sunt banii? Guvernul are obligaţia să dea explicaţii clare, nu să încerce să maipuleze oamenii prin cifre scoase din context astfel încât să-şi justifice neputinţa şi neprofesionalismul.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Intrebarea zilei

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Întrebarea zilei este pentru… dl. Boc: Unde sunt banii din PIB?”


  1. Posetutele doamnei Udrea va transmit ceva? 🙂

  2. alexandru Says:

    Demonizarea salariatilor bugetari si asimilarea pensionarilor cu asistatii sociali (inexact, dat fiind ca pensiile sunt rezultatul platii unei contributii, nu al alocarii unei sume de sprijin de la buget)face parte din strategia lui Traian Basescu de a asmuti o parte a populatiei impotriva celeilalte, este un exercitiu de imagine, nu de management economic. Pe cand Traian basescu era primar, a folosit „tehnica divide et impera” pentru a incaiera stapanii de caini cu cei care nu aveau caini. Acum, trebuie ca batranii si bugetarii sa devina dusmanii natiei, pentru ca nimeni sa nu se uite la adevaratele probleme ale tarii si sa nu isi dea seama ca minunatii nostri conducatori nu au capacitatea de a elabora solutii viabile.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: