Noile modificări ale Codului Fiscal sunt ilegale

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede largirea bazei de impozitare si cresterea unor impozite, va intra in vigoare la data de 1 iulie, posteaza Ministerul Finantelor Publice, pe site-ul sau. Scopul acestui act normativ este „cresterea veniturilor bugetare, al caror nivel a fost profund afectat de criza economica si financiara”. Inca o data, punem la indoiala capacitatea profesionala a ministrului Vladescu si a guvernului Boc si, mai ales, sinceritatea.
Acum nu demulta vreme. guvernul a anuntat ca nu va mai veni cu nicio taxa pentru a permite mediului de afaceri sa supravietuiasca. Ba din contra, va reduce din ele. Noul Cod Fiscal, varianta 2010, ne aducem opt taxe noi care vor provoca efecte negative in lat:
-Impozitarea tuturor tichetelor (de masa, de cresa, de vacanta si a tichetelor cadou)
– Impozitarea veniturilor din dobanzi (depozite la termen si conturi curente)
– Impozitarea platilor compensatorii si a ajutoarelor primite, calculate in raport cu venitul lunar, salariul mediu pe economie sau salariul mediu pe unitate
– Introducerea impozitului de 16% si pentru castigurile din tranzactii cu valori mobiliare, detinute de mai mult de un an (pana acum erau impozitate cu 1%); aceasta prevedere se aplica si in cazul castigurilor realizate din tranzactionarea unitatilor de fond (emise de fondurile de investitii)
– Incepand din 2011, cota de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%
– Scad deducerile in cazul veniturilor din drepturi de autor. Astfel, pragul de cheltuieli deductibile pentru cei platiti prin drepturi de autor va fi scazut de la 40% la 20%. Va fi pastrata impozitarea anticipata de 10%, aplicata acestor venituri in fiecare luna
– Cresc impozitele pe locuinte cu destinatie rezidentiala. Impozitul pe cladiri se dubleaza la 30%, fata de cota actuala, pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului. Pentru ce-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu (deci cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul creste de la 50% la 100%. Pentru a treia proprietate impozitul creste de la 75% la 200%.

Trebuie sa atragem atentia asupra unor aspecte deosebit de importante si pe care guvernul se pare ca vrea sa le treaca la si altele:
– Modificarile la codul fiscal nu respecta legea. Orice modificare in codul fiscal trebuie anuntata cu 6 luni inainte pentru a nu incalca principiul predictibilitatii.
– Modificarile la codul fiscal nu respecta principiile fiscale europene. Se incalca principiul dublei impuneri.
– Formularile, definitiile si termenii din modificarile aduse la codul fiscal sunt incorecti astfel incat creeaza confuzie in randul oamenilor de afaceri.

Modificarile la codul fiscal sunt peticeli.Nevoia de a aduce venituri la buget nu este satisfacuta prin aceste masuri. Plusul de venituri la buget din toate masurile de largire a bazei de impozitare nu aduc mai mult de 0,25% din PIB la bugetul de stat. Ganditi-va ca in bugetul pe 2010 s-a luat in calcul rambursarea creditului aocrdat Rompetrol, adica 0,5 la suta din PIB, deci de 2 ori mai mult ca toate aceste masuri. Mai ganditi va ca noi trebuie sa ajustam deficitul de la 9,1 la suta la 3 la suta in 2012.

Un calcul simplu arata ca:
LARGIREA BAZEI DE IMPOZITARE 0,10
Impozite pe tichete de masa, cresa, tichete cadou etc 0,03
Impozite pe dobanzi 0,03
Alte impozite, pe castigul din titluri de valoare etc 0,02
Crestere impozite pe proprietate 0,01
Modificarea metodologiei pv impozitarea drepturilor de autor 0,03
Impozit pe cifra de afaceri a producatorilor de medicamente 0,03
Total 0,25

Ceea ce face guvernul este total incorect fata de mediul de afaceri si de populatie, iar sumele stranse sunt infime in comparatie cu „pagubele” provocate.

Venim în ajutorul guvernului si prezentam o serie de masuri care pot duce la cresterea veniturilor si pot asigura largirea bazei de impozitare.
– Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 iulie 2010 şi introducerea impozitului forfetar pe activităţi.
– Dublarea redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării exploatării resurselor naturale neregenerabile.
– Înăsprirea controalelor pentru reducerea fenomenului de muncă la negru.
– Reducerea evaziunii fiscale şi atragerea a 2% din PIB la venituri doar în 2010.
– Îmbunătăţirea colectării.
In concluzie, nu as vrea sa spun decat ca daca guvernul a ajuns sa ingnore si legea in asemenea mod si cu asemenea tupeu, nu mai putem avea nicio pretentie. PSD va continua sa ceara demisia acestui guvern si va lupta pentru respectarea drepturilor cetatenilor si a legii.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Noile modificări ale Codului Fiscal sunt ilegale”

 1. Cristian Bold Says:

  singura mea intrebare este:

  daca modificarile aduse Codului Fiscal sunt ilegale ( dupa principiul predictibilitatii/dublei impuneri ), de ce nu actioneaza nimeni impotriva lor ?


  • Sunt urmate toate caile legale pentru a impiedicat acest lucru. Am sesizat Avocatul Poporului care, la randul sau, va contesta noile modificari la Curtea Constitutionala.
   De asemenea, vom respinge ordonanta in momentul in care va ajunge in Parlament.

 2. Claudia Says:

  Am intrebari la care nu le gasesc raspuns……
  De ce toate costurile(cheltuielile)sunt ca in UE? Iar salariile de ce nu sunt la fel ca in UE? Daca sunt impozite si taxe ilegale,de ce se aplica?De ce nu raspunde Guvernul pentru asta? Nu era normal ca la primul impozit ilegal sa fie pedepsit cel care,cu buna stiinta l-a dat? Pentru ca sunt sigura ca sunt juristi in Guvern care cunosc Legea,iar daca s-a gresit sa plece de la Guvern? Asta inseamna incompetenta,sau nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: