România rămâne în recesiune în 2010. Vecinii noştri cresc.

Ultimele date Eurostat şi informaţiile primite de la Banca Mondială arată că România este printre singurele ţări din regiune care nu a reuşit să adopte măsurile necesare pentru a ieşi din recesiune şi a creşte economic. Mai mult, conform BM prognozează că România şi Letonia vor fi singurele ţări din Europa şi Asia Centrală care vor înregistra o scădere economică în acest an. Rămâne de văzut în ce măsură va fi afectată economia românească de tăierile de salarii şi pensii anunţate de guvern. Ce se întâmplă în restul Europei, în ţările apropiate de noi?

Polonia. Nu a avut parte de recesiune în mileniul acesta. Are creştere economică.

Cehia. Coroana este mai puternică decât înainte de criză. Dacă e nevoie de ajustări suplimentare de productivitate, are de unde să le facă.

Slovacia. Apartenenţa la zona euro a menţinut creditarea la niveluri foarte scăzute. Iar când zona euro a ieşit din recesiune, Slovacia a reuşit să treacă direct pe primul loc: 4,5% creştere economică în primul trimestru.

Ungaria. A avut solduri negative ale investiţilor străine directe. Acest lucru înseamnă că deşi străinii au investit mulţi bani bani în Ungaria, ungurii au investit şi mai mult în alte ţări. Economia are deci surse potenţiale de cash pentru relansare rapidă.

Bulgaria. În ultimii ani a avut excedent bugetar, lucru care a ţinut finanţele publice într-o stare bună. Când se va relua creşterea cererii în economie, ţara nu va fi împovărată de datorii şi dobânzi.

Lituania, Letonia, Estonia. Au intrat primele în criză, au avut cele mai mari scăderi, au ajustat cheltuielile publice de nevoie iar acum vor creşte cel puţin pentru că nu mai au unde să scadă.

România? S-a trezit că e în criză abia când au sosit datele de la Statistică: leul nu mai poate slăbi fără să ruineze băncile, la zona euro nu prea mai poate trage speranţe, capitalul autohton nu se mai întoarce, bugetul merge din rău în mai rău, iar cheltuielile statului cresc nejustificat.

Ministrul Finanţelor şi experţii FMI declară la unison că iau în calcul ca economia românească să înregistreze o scădere şi în 2010. Mai mult, FMI cere României creşterea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%. FMI declară în plus că tranşa viitoare, de 850 milioane de euro, va merge exclusiv către rezerva BNR. Deficitul raportat este mai mare nominal cu aproape 300 de milioane de lei decât cel raportat în primul trimestru al anului trecut (în 2010 trim I este de 8,22 miliarde de lei faţă de 7,92 miliarde lei anul trecut).

Investiţiile publice în primul trimestru au scăzut cu 36,5%, faţă de primul trimestru al anului trecut, deci statul a tăiat încă 350 milioane euro de la investiţii. România trăieşte din ce în ce mai mult pe datorie. Cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 36,6% faţă de primul trimestru al anului trecut. Deci, în fiecare zi, România a plătit dobânzi de 5 milioane de euro. Românii îşi permit cumpărarea a din ce în ce mai puţine bunuri. Veniturile încasate la buget din TVA s-au diminuat trimestrul trecut cu 12% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Creşterea cotei unice va distruge mediul privat din România. Scăderea profiturilor sau mai bine zis, accentuarea pierderilor, disponibilizări în masă, investiţii străine în scădere reprezintă principalele efecte negative ale acestei măsuri.

Majorarea TVA la 25% înseamnă din nou pierderi pentru firmele private, o creştere a inflaţiei cu 2-3 puncte procentuale şi, deci, o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei şi creşterea gradului de sărăcie. Sunt efecte care adâncesc recesiunea.

Proces de care se face vinovat nu FMI, care doar aşteaptă soluţii relevante, ci Guvernul care nu a fost în stare să promoveze politici macroeconomice care să scoată ţara din criză.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 comentarii pe “România rămâne în recesiune în 2010. Vecinii noştri cresc.”

 1. Din Brasov Says:

  Zilele trecute ati postat pe blog un apel catre parlamentarii puterii de a vota motiunea de cenzura…
  De ce a fost scos? Va este rusine de apelul dumneavoastra…sau va au baietii cu ceva la mana?

 2. Din Brasov Says:

  De ce scoateti postarile de pe blog? Va este rusine cu ele?


  • La cerere am retras materialul, la cerere il postez din nou. Asa cum ati observat, toate materialele pe care le-am scris sunt analize economice. In majoritate, cititorii blogului sunt interesati de informatii economice. Apelul facut este asumat public de organizatia PSD Brasov si, implicit, de mine.

   • Emil Says:

    Analizele economice nu sunt serioase cand sunt facute de un politician agresiv. In „analiza economica” de mai sus, nu ati mentionat si „cauzele” reale („acoperite” de informatii cu citari!) pentru care altii au reusit sa se miste:
    se mai numeste „analiza economica” sau doar analiza contra puterii?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: