Negocierile cu FMI ar trebui să înceapă de la „creştere economică zero” în 2010

Nici ministrul finanţelor nu mai crede în creştere economică anul acesta, dar nu vrea să fie mai puţin populist decât colegii săi, chiar cu riscul de a fi catalogat drept neprofesionist.

Guvernul Boc a demonstrat clar că îi lipseşte cu desăvârşire abilitatea de negociere, mai ales când vine vorba de FMI. După ce a anunţat o creştere de 0,8% pentru anul acesta, ministrului de finanţe îi este greu să susţină o astfel de promisiune şi, în loc să vină cu soluţii, preferă să evite subiectul cât poate. („Sper ca noua prognoză a FMI să fie acoperită de realitate. Eu sunt încă prudent, spune Vlădescu.”) Pe scurt, s-au înşelat, din nou.

Consider că actualul guvern ar trebui să rediscute cu FMI angajamentele luate şi să negocieze „o creştere economică zero” anul acesta, susţinută de un nivel cât mai scăzut al cheltuielilor.

Organismele internaţionale, agenţiile de rating şi principalele bănci confirmă ineficienţa planului anticriză promovat de guvern, reducând estimările privind creşterea economică din acest an de la 1,3% la 0,8-0,9%. Personal, nu cred că vom putea atinge această ţintă.

FMI va „juca” foarte dur şi, cel mai probabil, va „sugera” autorităţilor române: să crească TVA-ul cu 2-3 procente, să renunţe la cota unică de 16%, să reducă cu 15-20% salariile şi să le îngheţe până la sfârşitul lui 2011. Acestea reprezintă principalele elemente care ar putea să conducă la creşterea rapidă a veniturilor în 2010.

Analiştii avertizează că România se confruntă cu situaţia de a fi nevoită să suporte tăieri de cheltuieli mult mai dure pentru că nu au fost făcute ajustări la timp. Consumul intern şi investiţiile rămân scăzute, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi consolidării fiscale planificate de Guvern. Agenţia Standard&Poor’s anticipează că rata medie a şomajului va avansa de la 8,1% anul trecut la 9,7% în 2010.

Mai mult ca oricând, cred că este nevoie de regândirea întregului sistem fiscal. Cota diferenţiată, deduceri fiscale atractive pentru investitori şi creşterea predictibilităţii sunt chestiuni care pot asigura, în viitor, creşterea veniturilor.

În concluzie, referitor la atitudinea guvernului, nu ne putem gândi decât la două variante: fie nu are habar de ce ar trebui să facă, fie cunoaşte foarte bine datele dar, de teamă să nu-şi atragă nemulţumirea oamenilor, ascunde situaţia reală. Strategie de guvern populist, nu profesionist şi responsabil.

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: