Boc, prim-ministru de campanie electorală

În calitate de prim-ministru, dl. Boc se comportă ca şi cum ar fi în campanie electorală şi nu ar avea de condus un guvern. Promisiunile sunt făcute să scape de gura presei şi a sindicatelor şi cu gândul că oamenii vor uita repede şi se vor lua cu altele. Oricâte disimulări ar încerca, nu ai cum să nu constaţi că nu se întâmplă nimic sau că proiectele care se implementează sunt fără cap şi coadă, gândite doar pentru ziua de azi şi fără nicio perspectivă.

Am făcut o scurtă analiză a promisiunilor actualului guvern şi am constatat că multe din ele au rămas în stadiul de promisiune. Astfel:

1. Dl. Boc spunea în programul de guvernare: „Strategia de redresare macroeconomică trebuie să se bazeze pe tripleta care se compune din reducerea datoriei şi a deficitului, creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi reforma sistemului de protecţie socială, componente indispensabile pentru majoritatea programelor de relansare economică din ţările UE.”

Soarta a fost crudă cu dl. Boc!!! şi realitatea este alta:

 • Datoria publică a explodat de la 21% din PIB în 2008, la estimarea de 40% din PIB în 2010.
 • Deficitul bugetar s-a majorat, de la 5,5% din PIB în 2009 la 7,3% din PIB în 2009.
 • Rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut de la 59% în 2008, la 58,5% în 2009 şi va scădea la 58% în 2010, conform Programului de Convergenţă 2010.

2. Mai departe se spune: „Guvernul îşi propune, de asemenea, să iniţieze elaborarea unui document în baza căruia să se desfăşoare o largă dezbatere privind perspectivele, obiectivele şi modelele de dezvoltare pe termen lung.

La stadiul de propunere a rămas.

3. Ne întoarcem la „celebrul set de măsuri anticriză”, invocat de atâtea ori încât va deveni proverbial. „Elaborarea unui set de măsuri care să asigure relansarea economiei şi consolidarea creşterii economice.”

Rezultate:

 • Conform raportului BERD măsurile anticriză sunt imaginare, ele nu au efecte reale în economie.
 • Lipsa măsurilor anticriză reale şi reluarea lentă a creşterii economice a statelor dezvoltate pot prelungi criză.
 • 80% dintre dintre măsuri sunt furate din programul anticriză propus de PSD în 2009. Din păcate, multe din ele sunt implementate greşit.

4. Despre forţa de muncă, numai de bine: “Locul de muncă şi sprijinirea mediului de afaceri reprezintă prioritatea majoră pe care o va avea Guvernul.”

Poate dl. Boc a inventat noţiunea de “prioritate secundară” pentru că până acum măsurile sunt zero.

 • În programul de guvernare şi în bugetul pe 2010 nu există niciun program/nicio masură de creare/menţinere a locurilor de muncă.
 • Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului României cu FMI, recunoaşte că în programul de guvernare nu exista măsuri care să repornească motoarele economiei şi să creeze locuri de muncă.

5. „Regândirea impozitului minim obligatoriu bazat pe OUG nr. 37/2009 aprobat prin legea 227/2009.”

Încă nu s-a finalizat procesul de regândire.

6. Ne-am lăudat tot timpul cu statul de ţară agricolă, dar, din păcate, zona aceasta pe care România s-ar putea sprijini este complet ignorată în acest moment deşi dl. Boc spunea: „Sprijinirea prin măsuri concrete a agriculturii în vederea dezvoltării industriei alimentare, modernizarea satului şi reabilitarea sistemului naţional de irigaţii.”

În realitate:

 • Bugetul prevede sprijin pentru agricultori de doar 200 milioane RON, sumă suficientă doar până în februarie.
 • Zero subvenţii pentru producţia de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun în 2010.
 • Zero subvenţii pentru motorină pentru lucrări agricole în 2010.
 • Zero subventii pentru dobânzi la credite bancare.
 • Zero subventii pentru susţinerea exportului.

7. “Sprijinirea mediului de afaceri şi elaborarea unui set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor.

Sincer, mai bine nu se mai încerca nimic pentru că s-a făcut mai mult rău decât bine – în ultimul an s-au închis 80 de firme pe zi.

8. „Sprijinirea creării de noi locuri de muncă, inclusiv în mediul rural; protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei.”

În realitate:

 • România a avut un ritm de creştere a şomajului de trei ori mai mare decât media ţărilor UE.
 • De când dl. Boc este prim-ministru, numărul de şomeri a crescut în România cu 380.000 (de la 400.000 şomeri în decembrie 2008, la 780.000 în prezent).

9. Mult discutata problemă a absorbţiei fondurilor europene. Pe bună dreptate pentru că banii europeni reprezintă o soluţie pentru multe companii româneşti. „Accelerarea sistemului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiarenecesare pentru cofinanţarea proiectelor realizate.”

Din păcate:

 • În anul 2009, gradul de absorbţie a crescut cu 3 puncte procentuale, de la 7% la 10%.
 • România riscă să piardă o mare parte din cele aproximativ 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficienţei Guvernului şi a autorităţilor responsabile cu gestionarea acestor fonduri.
 • După numai 2 ani de la aderarea la UE (septembrie 2006), Republica Cehă avea un grad de absorbţie de 26%, Estonia 29%, Ungaria 32,5%, Letonia, Lituania şi Polonia câte 25%, Slovacia 27,5% iar Slovenia 34%. Să nu mai spunem de gradul de absorbţie al fondurilor europene alocate de UE în perioada 2000-2006 în cazul Irlandei (74%), Austriei (68%), Spaniei (67%), Germaniei 64% etc.

10. „Regândirea regiunilor economice de dezvoltare pentru a promova dezvoltarea durabilă şi reducerea decalajelor între dezvoltarea marilor şi micilor oraşe, precum şi între zonele rurale şi cele urbane dezvoltate.”

Ne aflăm însă într-o situaţie foarte dificilă întrucât 6 din cele 8 euroregiuni din România se află printre cele cele mai sărace 15 euroregiuni din UE 27.

Iată 10 paşi din programul electoral de guvernare al dlui. Boc!  Pentru România sunt 10 paşi înapoi şi nu înainte. Timpul trece şi actualul guvern nu va mai putea să justifice lipsa rezultatelor şi, sper, va avea curajul să-şi asume neputinţa. Din punct de vedere electoral are tot ce şi-a dorit: majoritate la guvernare, majoritate în Parlament, majoritate… în general. De ce are nevoie? Să aducă specialişti, economişti şi nu politicieni!!!

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: