Reţeaua de comerţ exterior a României se construieşte pe criterii politice

În România, toată lumea se pricepe la politică şi sport. De curând însă, am adăugat un domeniu nou – comerţ, mai mult, comerţ exterior. Situaţia este certificată de întâmplările din ultima perioadă de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Este uimitor cât dezinteres poate să manifeste actualul guvern faţă de schimburile comerciale, în condiţiile în care stăm jalnic. Mai mult decât indiferenţă, cred însă că este vorba de lipsă de profesionalism, mai pe româneşte – neştiinţă.

Ca fost ministru al ex-Ministerului pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediul de Afaceri pot să vă spun că toate deciziile luate în ultimele luni în domeniul comerţului sunt consecinţe ale intereselor politice şi nu ale unor necesităţi de a îmbunătăţi situaţia comerţului românesc.

Pentru a încerca să realizez un echilibru în rândul reprezentanţilor comerciali trimişi în afară, între „pilele politice” – pentru că, să fim cinstiţi, va trece multă vreme până vor dispărea – şi specialiştii „pe bune”, am propus guvernului, la vremea respectiva, o serie de măsuri:

o Trimiterea reprezentanţilor comerciali în străinătate să se facă numai după un stagiu de 1 an în cadrul ministerului, timp în care „doritorul” să se familiarize cu piaţa respectivă, cu termenii, cu limba (cât este posibil), cu activitatea de diplomaţie economică, în mare. Şi în acest sens, am propus, crearea a 20 de posturi tampon în cadrul ministerului pentru rularea reprezentanţilor comerciali. – Propunere ignorată de dl. Boc.

o Înfiinţarea de centre de promovare a produselor româneşti.

o Înfiinţarea unui fond de risc pentru a permite societăţilor româneşti să investească în străinătate.

o Reconsiderarea activităţii Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi unirea acestuia cu Agenţia Română pentru Investiţii Străine.

Din păcate nu am avut succes în faţa „impetuosului” domn Boc. Deşi sunt foarte mulţi reprezentanţi comerciali care nu sunt pregătiţi pentru această funcţie. Selectarea şi trimiterea personalului economic pe criterii politice, în majoritate, compromit acest domeniu extrem de important pentru economia naţională. Ne facem de râs în toată lumea!

Referitor la ce s-a întâmplat de curând la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cred că se impune o măsură radicală – demisia ministrului şi secretarului de stat responsabil pentru comerţ exterior. Dacă trimiterea unui reprezentant în Franţa şi-ar găsi „scuze”, cu greu în situaţia dată, foarte greu, pentru Uruguai, nu există argumente, de niciun fel. Avem un schimb comercial cu Uruguai de cateva zeci de mii de euro!!! Nu se justifică o asemenea decizie. De altfel, în America Latină numărul birourilor comerciale ar trebui restranse sau reorganizate pe grupuri de ţări. Nu ne putem permite să cheltuim bani pentru ca „unii” angajaţi ai statului român să se relaxeze pe plajele de la Rio sau să fumeze „havane”, în loc să ajute economia, adică să atragă investitori, să organizeze participarea companiilor româneşti la licitaţiile internaţionale, să organizeze manifestări de promovare a produselor româneşti etc.

În loc de concluzie, aş vrea să vă reamintesc ce spunea preşedintele Traian Băsescu în campanie despre comerţ – „Suntem o ţară a cărei dezvoltare depinde în mod esenţial de creşterea exporturilor.” http://www.basescu.ro/viziunea-mea/mai-multa-competitivitate

Punerea în aplicare a „viziunii” preşedintelui am constatat-o cu toţii zilele trecute! Viziune de politician… comercial!http://www.realitatea.net/bogdan-ionescu–zis-syda–a-castigat-postul-de-secretar-economic-la-paris_707387.html

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: